PITANJA I ODGOVORI...

za povratak na prethodnu stranu kliknite na "pitanja i odgovori" ili na "back" u vasem brauzeru (explorer, firefox i ostalo)

10- Čuli smo da postoje "srčani crvi" Da li je to istina i da li redovno čišćenje pasa od parazita deluje i na te "srčane crve"

"Srčani crvi" ili kako se bolest stručno naziva Dirofilarioza je parazitarna bolest. To je bolest koja se najviše opisuje u Americi, ali se sve češće javlja i u Evropi. Komarci su glavni prenosioci ove bolesti. Uzročnik ovoga oboljenja je parazit, mikrofilarija Dirofilaria immitis. Parazit mikrofilarija kojji se nalazi u organizmu komarca, prilikom ujeda komarca biva prenet na psa. Larve mikrofilarije migriraju kroz organizam psa sledećih sto dana.Mladi odrasli paraziti dospevaju u cirkulaciju domaćina. Mikrofilarije se umnožavaju u organizmu psa i počinju da se gomilaju u desnoj srčanoj komori domaćina. I kod mačaka je moguća infestacija ovim parazitom ali se za sada javlja re|e nego kod pasa. Predpostavlja se da su mačke po prirodi otpornije na infestaciju ovim parazitima jer se kod inficiranih mačaka u organizmu pronalazi znatno manji broj odraslih parazita nego kod pasa.

"Srčani crvi" mogu dosta dugo da parazitiraju u organizmu psa a da ne dovode ni do kakvih simptoma. Prvi znaci koji se kod obolelog psa javljaju su kašalj, otežano disanje, zamaranje, pas teško podnosi svaku fizičku aktivnost. Vrlo često dolazi i do porasta telesne temperature. Ako se bolest pravilno ne dijagnostikuje i ne leči, pas posle perioda bolovanja uginjava.

Dijagnoza ovoga oboljenja zahteva čitav niz pregleda obolele životinje koji uključuju fizički preged, rentgenološki pregled, pregled uzoraka krvi i imunološke testove. Na žalost, dijagnoza ovoga oboljenja često biva postavljena tek prilikom obdukcije životinje.

Postoje protokoli lečenja i preparati koji se koriste u terapiji ovoga oboljenja, neki od njih su na bazi arsenika. Baš zbog toga, terapiju mora strogo da sprovodi veterinar koji je upoznat sa prirodom ove bolesti i njenom terapijom.

U područijima gde se ova bolest često javlja preporučuje se preventivno davanje sredstava koja deluju na ove parazite na svakih šest meseci. U našoj zemlji nije još uvek dobro proučena rasprostranjenost ove bolesti tako da se opšta profilaksa pasa za dirofilariozu ne vrši.

 

 

Internet prezentacija je vlasništvo veterinarske ambulante Dr Ličina, proizvodnja 2011.