PITANJA I ODGOVORI...

za povratak na prethodnu stranu kliknite na "pitanja i odgovori" ili na "back" u vasem brauzeru (explorer, firefox i ostalo)

3- Program vakcinacija pasa

Prva vakcina koju pas može da primi je “puppy“ vakcina protiv mačije kuge i štenećaka. To je jedina vakcina koja može da se primi već sa 6 nedelja i obezbeđuje kratkotrajni imunitet. Sledeća je petovalentna vakcina koja se prima sa 8 nedelja i koja štiti naše ljubimce od:
- parvoviroze (mačije kuge)
- štenećaka
- zarazne žutice
- leptosiroze
- influence pasa
Nakon što je vakcina data imunitet nastupa za 7-14 dana (pa u ovom periodu još treba paziti na štene i ne dopuštati mu kontakt sa drugim psima). Obzirom da imuni sistem mladunčadi još nije dovoljno razvijen da pruži trajniju sigurnost, sa 12 nedelja starosti se radi revakcina koja pojačava otpornost od ovih istih bolesti.
Ovde moramo istaći da iako od ovih bolesti najlakše oboljevaju štenci, od njih mogu oboleti i odrasli psi pa je neophodno ovu vakcinu ponavljati svake godine.

Besnilo
Vakcinacija pasa protiv besnila obavezna je po zakonu i mora se obavljati jednom godišnje. Zakon propisuje korišćenje mrtve vakcine koja stvara solidan imunitet bez ikakavih propratnih reakcija. Prva vakcina proiv besnila može se dati već sa 3 meseca starosti ali program vakcinacije obično ostavlja ovu vakcinu za četvrti mesec.
Priče koje kruže da će pas ostali mali i da neće dostići svoj pun potencijal su apsolutno netačne i predstavljaju samo još jednu zabludu sa kojom se borimo svakoga dana.

 

 

 

Internet prezentacija je vlasništvo veterinarske ambulante Dr Ličina, proizvodnja 2011.