PITANJA I ODGOVORI...

za povratak na prethodnu stranu kliknite na "pitanja i odgovori" ili na "back" u vasem brauzeru (explorer, firefox i ostalo)

4- Program vakcinacija macaka

Prva vakcina koju mače može da primi je trovalentna vakcina koja se prima sa 8 nedelja i koja štiti naše ljubimce od:
- panleukopenije mačaka
- zarazne kijavice (herpes virus i calici virus)
Nakon što je vakcina data imunitet nastupa za 7-14 dana (pa u ovom periodu još treba paziti na mače i ne dopuštati mu kontakt sa drugim mačkama). Obzirom da imuni sistem mladunčadi još nije dovoljno razvijen da pruži trajniju sigurnost, sa 12 nedelja starosti se radi revakcina koja pojačava otpornost od ovih istih bolesti.
Neophodno je ovu vakcinu ponavljati svake godine.


Besnilo
Vakcinacija mačaka protiv besnila obavezna je po zakonu i mora se obavljati jednom godišnje. Trenutno zakon propisuje korišćenje mrtve vakcine koja stvara solidan imunitet bez ikakavih propratnih reakcija. Prva vakcina protiv besnila može se dati već sa 3 meseca starosti ali program vakcinacije obično ostavlja ovu vakcinu za četvrti mesec.

Bitno je istaći da su mačke najčešći prenosioci besnila od svih kućnih ljubimaca. Razloge za to nalazimo u tome što mnogi vlasnici dopuštaju svojim mačkama da slobodno lutaju i na taj način dođu u kontakt sa životinjama koje su možda obolele od besnila.

 

 

 

Internet prezentacija je vlasništvo veterinarske ambulante Dr Ličina, proizvodnja 2011.