PITANJA I ODGOVORI...

za povratak na prethodnu stranu kliknite na "pitanja i odgovori" ili na "back" u vasem brauzeru (explorer, firefox i ostalo)

8- Zbog čega je potrebno da se štenci i mačići čiste od crevnih parazita kada oni ne izlaze nikuda van legla i u stolici im se ne vide paraziti?

Bez obzira na to što štenci i mačići u prva dva meseca života ne napuštaju leglo, i ne dolaze u kontakt sa drugim životinjama, oni najčešće jesu zaražnim crevnim parazitima i zato je neophodno da se prvo čišćenje mladih životinja obavi već sa 20 dana njihove starosti. Štenci i mačići bivaju zaraženi infektivnim oblicima crevnih parazita preko krvotoka majke il kroz posteljicu (transplacentarno), tako da oni i pre nego što dospeju na svet u sebi nose crevne parazite. Obično je potrebno oko 20 dana da se iz razvojnih oblika crevnih parazita razviju crevni paraziti na koje deluju sredstva za čišćenje i zato se i prvo čišćenje preporučuje sa 20 dana starosti maldunaca. Istovremono sa mladima obavezno mora da se čisti i majka, jer majka jede izmet svojih mladih, tako da ako se ne čisti i majka, krug infestacije crevnim parazitima se ponovo zatvara. Čišćenje mladih i majke se ponavlja za 20 dana od prvog čišćenja tj. sa 40 dana starosti mladih, jer je oko 20 dana potrebno da se iz razvojnih oblika crevnih parazita na koje sredstva protiv crevnih parazita ne deluju, razviju oblici crevnih parazita na koje sredstva za čišćenje deleju.

 

 

Internet prezentacija je vlasništvo veterinarske ambulante Dr Ličina, proizvodnja 2011.